Naujienos
Šeimos kelias iš Škotijos į Šiaulius: kulinarija ir rūšiavimo įpročiai

Kai Inga Norvaišaitė-Snaith su šeima gyveno Škotijoje, maisto atliekų rūšiavimas buvo tapęs jų kasdienybe. Ten ši sistema veikia jau daugelį metų – nuo pilotinių projektų Edinburge ir kituose miestuose iki visuotinio draudimo šalinti biologines atliekas sąvartynuose, įsigaliojusio 2021 m.
Šiandien Inga savo patirtimi dalijasi gimtuosiuose Šiauliuose, kur ne tik pradėjo šeimos verslą, bet ir džiaugiasi matydama, kad ir čia gyventojai aktyviai įsitraukia į maisto atliekų rūšiavimą.
– Kaip nusprendėte grįžti į Šiaulius?
– Į Škotiją, Edinburgą, išvykome dar 2010 metais, tačiau po 15 metų nusprendėme grįžti dėl sklandesnės švietimo sistemos – auginame tris vaikus.
– Kaip Škotijoje yra rūšiuojamos maisto atliekos?
– Škotijoje įstatymiškai apibrėžtas maisto atliekų rūšiavimas. Nėra „nori–nenori“ – privaloma rūšiuoti tiek maitinimo įstaigose, tiek namuose. Į atskirus maisto atliekų kibirėlius galima mesti visas virtuvėje susidariusias atliekas.
Į Šiaulius Inga atsivežė ir dalelę Škotijos skonio – maisto furgonėlį „The Tatties Schack“, kviečiantį paragauti tradicinių keptų bulvių, desertų ir gėrimų. Tačiau svarbiausia, kad kartu su patiekalais ji perduoda ir vertybes: tinkamas atliekų rūšiavimas yra tiek verslo, tiek bendruomenės atsakomybė.
Ingą aplankiusios VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro specialistės perdavė maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimui skirtas priemones, pasidalijo praktiniais patarimais bei gerąja patirtimi. Tikimasi, kad ir kiti verslai seks šiuo pavyzdžiu – rūpinsis ne tik savo plėtra, bet ir dalinsis rūšiavimo patirtimi, įkvėps bendruomenę atsakingesniems įpročiams.
– Kaip kilo idėja gaminti bulvinius patiekalus?
– Jau seniai turėjome šią idėją. Mano vyrui patinka gaminti, be to, jis škotas – tikras bulvių patiekalų žinovas. Norėjome kažką visiškai naujo parvežti į Šiaulius, į Lietuvą.
Nuo 2024 m. Šiauliuose įdiegta maisto ir virtuvės atliekų surinkimo sistema. Į specialius konteinerius gyventojai gali mesti tiek augalinės, tiek gyvūninės kilmės maisto atliekas, riebalais suteptas servetėles ar pakuotes, net aliejaus likučius plastikinėje taroje. Visa tai keliauja į Maisto ir virtuvės atliekų apdorojimo cechą, kur atliekos perdirbamos į naudingus produktus.
– Kuo, Jūsų nuomone, svarbus rūšiavimas?
– Škotijoje viešojo maitinimo vietose įstatymu privalomos keturios skirtingos šiukšliadėžės – plastikui, popieriui, mišrioms atliekoms ir maisto atliekoms. Tai tapo įprasta, niekas net nesvarsto kitaip. Rūšiavimas svarbus todėl, kad atliekos virsta antriniu žaliavų šaltiniu, o sąvartynuose jų mažėja. Man pačiai, kaip mamai, labai svarbu, kad vaikai nuo mažens mato pavyzdį.
Rūšiavimas – tai ne tik Ingos šeimos įprotis. Tai galimybė visam miestui mažinti atliekų kiekį sąvartynuose, saugoti aplinką ir kartu kurti švaresnę ateitį.