Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimas

Nuo 2024 m. sausio 1 d. šalyje prasidėjo atskiras maisto ir virtuvės atliekų surinkimas, kaip reikalauja Europos sąjungos direktyva bei naujas maisto ir virtuvės atliekų tvarkymo reglamentavimas Lietuvoje. Kad gyventume švarioje aplinkoje, kurtume tvarią ir saugią ateitį, perdirbtume kuo didesnį kiekį atliekų, svarbus kiekvieno gyventojo indėlis!



Kas yra maisto ir virtuvės atliekos?

Maisto ir virtuvės atliekos – tai ne tik tai, ko nesuvalgome. Kiekvieno iš mūsų namuose lieka vaisių ir daržovių likučių, kavos tirščių, mėsos ir žuvies kaulų, maisto produktais suteptų servetėlių. Visas šias atliekas nuo 2024 m. sausio 1 d. turime atskirti iš bendro mišrių komunalinių atliekų srauto tam, kad jos būtų tinkamai perdirbtos.

Ką galima mesti į maisto ir virtuvės atliekų konteinerį?

Iš daugiabučių namų gyventojų renkamos tiek augalinės, tiek gyvūninės kilmės maisto ir virtuvės atliekos.

Į maisto ir virtuvės atliekų konteinerį galima mesti:

  • Vaisius, uogas, daržoves ir jų likučius;
  • Duonos ir kepinių atliekas, jų likučius;
  • Termiškai apdoroto ir neapdoroto maisto likučius (mėsa, žuvis, virtos bulvės, košė, sriubos tirščiai, kotletai, pieno produktai ir t. t.);
  • Kaulus, kiaušinių lukštus;
  • Arbatos ir kavos tirščius, arbatos pakelius;
  • Prieskonius;
  • Skintas gėles ir kambarinius augalus (be žemių);
  • Kavos tirščius ir jų filtrus;
  • Riebalais ar kitais maisto produktais suteptas servetėles, popierinius rankšluosčius ir suteptas maisto pakuotes.
Ko negalima mesti į maisto ir virtuvės atliekų konteinerį?

Į maisto ir virtuvės atliekų konteinerį negalima mesti:

  • Skystų maisto likučių;
  • Maisto atliekų su stiklinėmis pakuotėmis;
  • Tabako gaminių;
  • Vaistų;
  • Namų augintinių kraiko;
  • Kitų šiai atliekų rūšiai netinkamų atliekų.
Kaip rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas?

Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimas nėra sudėtingas. Rekomenduojame maisto atliekas kaupti Jums patogiuose virtuvės atliekų kibirėliuose, naudojant panaudotus plastikinius ar popierinius maišelius, ir mesti juos į maisto ir virtuvės atliekų surinkimo konteinerius.

Ar aš turiu rūšiuoti, jei negavau kibirėlio?

Šiaulių miesto gyventojams maisto ir virtuvės atliekų rūšiuojamojo surinkimo viešinimo akcijos metu buvo išdalinta daugiau nei 10 tūkst. kibirėlių, tačiau tai – tik viena iš galimų rūšiavimo priemonių. Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimui tinka ir kitos priemonės.

Kodėl vienur dalinami maišeliai, kitur ne?

Didžioji dalis savivaldybių maisto ir virtuvės atliekų atskiram surinkimui pasirinko naudoti konteinerinę sistemą, tik Vilniaus regiono savivaldybės nusprendė tam naudoti plastikinius maišus ir maisto atliekas rinkti kartu su mišriosiomis atliekomis tuose pačiuose konteineriuose. ŠRATC atkreipia dėmesį, kad gyventojai turi remtis savo regione teikiama informacija, kadangi skirtinguose regionuose ar savivaldybėse atliekų rūšiavimo ir surinkimo būdai gali skirtis.

Kiek iš viso yra maisto ir virtuvės atliekų konteinerių?

Šiaulių mieste iš viso yra pastatyta 300 vnt. maisto ir virtuvės atliekų konteinerių, Šiaulių rajone (Ginkūnuose ir Kuršėnuose)  – 30 vnt., Radviliškio mieste –  58 vnt.

Kas renka maisto ir virtuvės atliekas?

Nuo 2024 m. sausio 1 d. Šiaulių miesto savivaldybėje maisto ir virtuvės atliekų surinkimo paslaugas teikia UAB „Ecoservice projektai“.

Kaip dažnai surenkamos maisto ir virtuvės atliekos?

Maisto ir virtuvės atliekos surenkamos du kartus per savaitę, trečiadieniais ir šeštadieniais.

Kaip dažnai dezinfekuojami maisto ir virtuvės atliekų konteineriai?

Maisto ir virtuvės atliekų konteineriai dezinfekuojami po kiekvieno atliekų surinkimo. 

Kur mesti maisto atliekas, jei prie mano daugiabučio nėra maisto ir virtuvės atliekų konteinerio?

Jeigu prie gyvenamojo daugiabučio namo nėra maisto ir virtuvės atliekų konteinerio, maisto atliekas galima mesti į artimiausią maisto ir virtuvės atliekų konteinerį.

Kodėl verta ir būtina rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas?

Atskyrus maisto atliekas nuo mišrių komunalinių atliekų didėja atliekų peridirbimo galimybės, nes neužteršiamos perdirbimui ir pakartotiniam naudojimui tinkamos antrinės žaliavos.

Atskirai surinktos maisto atliekos bus pristatomos į VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro atliekų apdorojimo įrenginius, kuriuose bus tinkamai apdorotos pagaminant medžiagą energijos išgavimui ir kompostą. Aktyviai rūšiuodami maisto atliekas ir naudodamiesi nauja infrastruktūra visi gyventojai prisidės prie tvaresnės ateities kūrimo.

Kaip rūšiuoti individualių valdų gyventojams?

Individualių namų gyventojams nuo 2024 m. sausio 1 d. rūšiavimo tvarka nesikeičia. Gyventojai ir toliau į žaliųjų atliekų surinkimo konteinerius gali mesti tik augalinės kilmės maisto atliekas.

Primenama, kad į žaliųjų atliekų konteinerį galima mesti:

  • Virtuvėje susidariusias vaisių, uogų, daržovių atliekas ir jų likučius;
  • Arbatos ir kavos tirščius;
  • Želdynų karpymo ir sodo bei daržo atliekas;
  • Nukritusius medžių lapus;
  • Nupjautą žolę;
  • Gėles ir kambarinius augalus;
  • Piktžoles;
  • Medžio žievę;
  • Pjuvenas, drožles, skiedras;
  • Smulkias medžių, krūmų genėjimo šakas.

Į žaliųjų atliekų konteinerį negalima mesti:

  • Gyvūninės kilmės maisto atliekų;
  • Riebalų;
  • Skystų maisto likučių;
  • Maisto atliekų su stiklinėmis pakuotėmis;
  • Tabako gaminių;
  • Vaistų;
  • Namų augintinių kraiko;
  • Kitų šiai atliekų rūšiai netinkamų atliekų.
Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo atmintinė

Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo atmintinė Šiaulių miesto, Šiaulių rajono ir Radviliškio miesto gyventojams (parsisiųsti PDF).

Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo atmintinė Joniškio rajono gyventojams (parsisiųsti PDF).

Informacija apie maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimą Akmenės, Pakruojo ir Kelmės rajonuose yra ruošiama.



Informacija atnaujinta: 2024-02-06, 12:42:39